perjantai 9. lokakuuta 2015

Opintomatka Pietariin 27.9.- 3.10.2015


Pietarin opintomatkalle osallistui Tampereen ammattikorkeakoulun terveyden edistämisen yamk-opiskelijoita, sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen yamk-opiskelijoita, kätilö amk-opiskelijoita sekä yliopettajat Varpu Lipponen ja Paula Stenfors. Opintomatka toteutui yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan kriisi- ja katastrofityön kehittämisen ja johtamisen yamk-opiskelijoiden sekä yliopettaja Ulla Peltosen kanssa. Venäjän kielen tulkkina toimi Raisa Kantola. Opiskelijavaihdon rahoitti Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO.



”The house for elderly people” Sofijskaya Usadba (www.fundsofia.com) on ortodoksikirkon omistama hoitokoti loisteliaan kauniissa kirkko- ja kartanomiljöössä Pietarin maaseudulla. Hoitokoti tarjoaa ikääntyville henkilöille mahdollisuuden joko vakinaiseen asumiseen tai määräaikaiseen hoitojaksoon, kuten kuntoutumiseen, virkistäytymiseen tai omaishoitajan loman aikaiseen hoitoon.


Ortodoksiseen hoitokotiin ovat tervetulleita kaikkien uskontokuntien edustajat. Asiakkaaksi voivat tulla myös Venäjän ulkopuolella asuvat henkilöt. Vuorokausihinta on noin 80 € ja se sisältää asumisen, ruoka-, sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen lisäksi vapaa-ajan palvelut, kuten kauneushoitola-, kampaamo-, kahvila-, hieronta- sekä musiikki- ja aromaterapiapalvelut. Elokuvateatteri, liikunta- ja kuntosali ovat myös asiakkaiden käytössä.

Henkilökunnalla on mahdollisuus pysähtyä asiakkaan vierelle.Tarjolla on lepoa ja rauhaa, sekä hiljaista läsnäoloa sitä kaipaavalle ja arvostavalle.Asiakas kohdataan yksilönä sekä hänen toiveensa ja erityistarpeensa huomioidaan. Hoito- ja kuntoutussuunnitelmassa asiakkaan persoonallisuus, elämäntarina, harrastukset ja ammatti huomioidaan sekä hänen periaatteitaan ja uskonnollista vakaumustaan kunnioitetaan.
Kuntouttava ja aktiivinen asenne ikäihmisen elämään näkyy kaikessa toiminnassa. Vierailumme aikana hoitokodissa vietettiin Ranskan teemaviikkoa, jolloin henkilökunnan pukeutuminen, ruokalista ja vapaa-ajan vietto rakentui teema-aiheen ympärille. (Kuva: Marianna Roine)



Virikkeellisen motivoinnin työkaluksi on hoitokodissa luotu oma ”valuutta”, esimerkiksi asiakasta aktivoidaan ulkoilmaan päiväkävelylle, leipomaan tai hillon valmistukseen maksamalla hänelle ”palkkaa”, jolla asiakas voi ”ostaa” haluamiaan palveluja, kuten kauneus- tai kahvilapalveluja. (Kuva: Marianna Roine) 


Terapiaeläiminä hoitokodissa toimivat kalat, kissat ja hevoset ovat hyvän hoidon kohteena. Hoitokodilla on luomumaanviljelyä, luomukasvimaa,puutarha, hunajatuotantoa sekä hevostalli, joissa yhdessä henkilökunnan kanssa ikäihmiset voivat omien voimavarojensa ja halukkuutensa mukaan toimia ja työskennellä. (Kissakuva:Satu Punkari)


Hoitokoti tekee yhteistyössä asiakkaan omaisten kanssa. Omaiset voivat asua haluamiaan ajanjaksoja hoitokodissa ja yleistä onkin yhteisten juhlapäivien vietto Sofijskaya Usadbassa. Suosittuja ovat lapsien ja ikäihmisten yhteiset leirit, joilla tutustutaan maaseudun elämään. Alueella on helikopterikenttä, jota hoitokodissa vierailevilla omaisilla on mahdollisuus käyttää. Varakkaiden pietarilaisten perheiden lisäksi paikalliset hyväntekijät tukevat taloudellisesti hoitokodin toimintaa.

"Hoitokodin kahvisalongissa karismaattisesti ikääntynyt herrasmies astuu keskuuteemme. Kohteliaasti ja pehmeällä englanninkielellä hän esittelee itsensä ja kertoo elämästään Sofijskaya Usadbassa. Hän hengittää rauhallisesti ja hänen kauniit sanansa soljuvat kiireettömästi. Hän kertoo olevansa etuoikeutettu, koska voi elää elämänarvoista vanhuutta turvallisen yhteisön jäsenenä ja koska hänellä on iästään huolimatta mahdollisuus kokea yhä voimakasta elämännälkää. Pyyhin salaa kyyneleitä - tämän tunten säilön kiitollisena sydämeeni." 

















Näin Sofijskaya Usadbassa alueen ja sen 
rakennusten loisteliaan arkkitehtuurisen kokonaisuuden sekä perinteikkään historian. Ymmärsin työmäärän, jolla kauniin valkoiset seinät ovat rakennettu ja restauroitu sekä pellot ja puistot raivattu.



Kohdistin katseeni ja havaitsin esteettisesti kauniiden sisustuselementtien lisäksi sitoutuneen ja ahkeran henkilökunnan, innovatiivisen ja motivoituneen esimiehen, vastuullisen ja arvoihin, asenteisiin ja päämääriin sitoutuneen moniammatillisen yhteistyön sekä silminnähden tyytyväiseltä ja onnelliselta vaikuttavan asiakaskunnan. Häikäistyin, ihastuin ja tulin vaikuttuneeksi.



"Palattuani maaseudun ja Sofijskaya Usadban idyllistä harmoniasta takaisin Pietarin keskustaan huivipäinen, hampaaton pietarilaismummo paksuissa villasukissaan kerjäsi majapaikkani edustalla. Syksyinen kostea ja kylmänkolea viima puhalsi sisään sieluuni.
Ja taas aikuista naista itketti."

Osasin ehkä etukäteen aavistella, millaisia tunteita matka Pietarin sosiaali- ja terveysalan toimintojen moniväriseen ja -sävyiseen kirjoon saattaisi itsessäni herättää. 
Ikäihmisten mahdollisuudet selviytyä arjesta niukkuuden kipurajoilla ja samalla hetkellä toisaalla yltäkylläisyyden loisteessa. - Kyllä, ristiriitaisten kokemusten herättämät tunteet hämmensivät minua.
Kotisohvalla oivalsin, että varat, jotka Pietarin varakkailta hyväntekijöiltä ohjautuvat eliittihoitokodin asukkaiden hyväksi, eivät koskaan löytäisi tietään puutteessa ja köyhyydessä asuvien vanhusten luokse. 



Muutos, joka alkaa asenteista tarvitsee edelläkävijänsä - myös meillä hyvinvointisuomessa. Taloudellisen resurssien lisäksi merkityksellisiä ovat asenteelliset resurssit. Yksilöä kunnioittava arvostus ja aito läsnäolo tukevat elämän tarkoituksellisuuden kokemusta ja arjen elämyksellisyyttä - ja ehkäisevät yksinäisyyttä ja sen kerrannaisseurauksia. 


Miten hyvä onkaan ikääntyä turvallisessa ja välittävässä yhteisössä - ja yhteisöllisesti!


"Auringonsäteitä Nevan aalloilla, loisteliaan mahtipontisia kirkkoja ja palatseja, kansainvälisiä kiitospuheita, suuria elämäntarinoita, korkeakulttuuria, kultaista ähkyä, sielun sivistystä, herkistymistä, kiitollisutta ja kyyneleitä - 

sekä sosiaali- ja terveysalan toiminnan moniväristä ja -sävyistä kirjoa."













Opintomatka mahdollisti sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen (14YSOTE) yamk- tutkintoa opiskelevan kätilö-terveydenhoitaja Eija Aron kokemuksellisen elämysmatkan Pietariin 27.9- 3.10.2015.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti