perjantai 21. maaliskuuta 2014

Opintokäynti Riistavuoren monipuoliseen palvelukeskukseen ja EduskuntaanMaaliskuun alussa toteutui pitkään odotettu opintomatka Riistavuoren monipuoliseen palvelukeskukseen ja Eduskuntaan. Odotus palkittiin. Vierailut onnistuivat hyvin ja vietimme upean päivän, joka huipentui ministeri Paula Risikon tapaamiseen. Molemmissa vierailukohteissa meidät otettiin ystävällisesti vastaan ja tunsimme olevamme tervetulleita. Riistavuoren opintokäynti nosti esille uusia näkökulmia muutosjohtamisen, palveluiden järjestämisen ja henkilöstöjohtamisen alueilta sekä herätti paljon keskustelua esimerkiksi lähiesimiesten roolista muutoksen toteuttamisessa. Eduskuntavierailun koimme myös erittäin yleissivistävänä ja tärkeänä.

Riistavuoressa meidät otti vastaan johtaja Marja-Leena Hinttala. Hänen karismaattinen ja valoisa olemuksensa teki meihin lähtemättömän vaikutuksen. Hänen johdollaan Riistavuoressa oli toteutettu mittava palvelurakenteen muutos. Hinttala kuvasi elävästi miten hän uskalsi liikkua ”harmaalla alueella” ja piti tavoitteistaan kiinni. ”Asiakas on aina keskiössä” – ajattelu toimi motivaattorina myös henkilökunnan uudelleen kouluttamisessa. Hän korosti myös avoimen ja keskustelevan ilmapiirin merkitystä muutosprosessin eri vaiheiden aikana. Myös henkilökunnalla oli ollut mahdollisuus vaikuttaa muutoksen toteuttamiseen.

Epäilemättä Riistavuoressa toteutettu muutos on ollut myös johtaja Hinttalalle haasteellinen ja raskas prosessi, mutta valitukseen ja syyllistämiseen hän ei sortunut. Oli hienoa huomata, että Riistavuoressa tapaamamme henkilökunnan edustajat olivat kaikki ylpeitä saavutuksistaan. He uskoivat ja kokivat tekevänsä työtä asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi juuri oikeista lähtökohdista katsottuna. Tuon ammattiylpeyden ja oman työn arvostamisen toivoisimme siirtyvän hoitotyön ammattilaisiin jo koulutuksen aikana. ”Asenne ratkaisee” on monesti kuultu kommentti, mutta tämän vierailun jälkeen osaamme soveltaa sitä paremmin myös käytäntöön. Riistavuoren vierailusta mieleemme jäi myös hieman humoristinenkin työyhteisön ” nogo,-  slowgo-, gogo- tyyppien” hyödyntäminen johtamisen apuvälineenä. Lisäksi jokaiseen työyhteisöön soveltuva tutkimusklubitoiminta on hyödyllinen keino jatkuvaan ammattitaidonkehittämiseen.

Eduskuntataloon tutustuminen ja Eduskunnan kyselytunnille osallistuminen olivat hienoja kokemuksia.  Eduskunnan oppaan kertomukset Eduskuntatalon historiasta, arkkitehtuurista ja perinteistä olivat mielenkiintoisia. Tunnelma juhlavassa ja arvokkaassa Eduskuntalossa oli hienostunut ja rauhallinen. Kyselytunnin aiheet olivat ajankohtaisia ja tärkeitä. Kansanedustajien ja ministerien argumenttien seuraaminen oli ajatuksia herättävää. Mielenkiintoa lisäsi se, että monet keskustelun aiheet koskettivat myös sosiaali- ja terveysalaa.

Eduskuntavierailumme päättyi Sosiaali- ja terveys ministeri Paula Risikon tapaamiseen. Hän esitteli meille pääkohtia sosiaali- ja terveysalalla sekä kuntasektorilla tapahtuvista uudistuksista. Ministeri vastasi myös kysymyksiin, joita olimme hänelle ennakkoon lähettäneet. Hänen mielipiteensä nykyisen duaali-mallin muuttamisesta olivat hyvin perusteltuja ja käytännön näkökulman huomioonottavia. Lisäksi hän oli hyvin tietoinen koulutuksestamme ja kannusti meitä viemään tärkeitä asioita eteenpäin myös työelämässä. Ministeri Paula Risikon ja hänen avustajansa tapaaminen oli hieno päätös onnistuneelle opintomatkallemme. 

Team Ahma, 13YTEDI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti